Wewnątrzszkolny kurs baristyczny
W dniu 09.06.2016r. uczniowie i nauczyciele z naszej szkoły uczestniczyli w wewnątrzszkolnym kursie baristycznym w restauracji „Wenecka”. Pod kierunkiem baristy p. Tomasza Szeląga uczestnicy kursu uczyli się jak przygotowywać i podawać różne rodzaje kawy.Dzięki uprzejmości właścicielki restauracji „Wenecka” amatorzy dobrej kawy ćwiczyli na specjalistycznym urządzeniu – ciśnieniowym ekspresie do kawy. Szkolenie rozpoczęło się wykładem baristy na temat kawy, jej właściwościach, sposobach parzenia i podawania. Po tym wprowadzeniu odbyła się część praktyczna połączona z degustacją przygotowanego własnoręcznie napoju. Na zakończenie pani dyrektor Anna Nowicka oraz prowadzący kurs wręczyli uczniom certyfikaty baristy. W szkoleniu brali udział uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz nauczyciele Anna Wiśnik /organizator szkolenia/, Kamila Bogacz - Bugaj, Lidia Ochocka, Iwona Gloc i Teresa Polis. Dzięki udziałowi w kursie wszyscy uczestnicy przekonali się, że przygotowanie dobrej kawy wymaga sporych umiejętności, bardzo dużo ćwiczeń i jest prawdziwą sztuką. Tutaj fotki z ćwiczeń.
W dniu 09.06.2016r. uczniowie i nauczyciele z naszej szkoły uczestniczyli w wewnątrzszkolnym kursie baristycznym w restauracji „Wenecka”. Pod kierunkiem baristy p. Tomasza Szeląga uczestnicy kursu uczyli się jak przygotowywać i podawać różne rodzaje kawy.Dzięki uprzejmości właścicielki restauracji „Wenecka” amatorzy dobrej kawy ćwiczyli na specjalistycznym urządzeniu – ciśnieniowym ekspresie do kawy. Szkolenie rozpoczęło się wykładem baristy na temat kawy, jej właściwościach, sposobach parzenia i podawania. Po tym wprowadzeniu odbyła się część praktyczna połączona z degustacją przygotowanego własnoręcznie napoju. Na zakończenie pani dyrektor Anna Nowicka oraz prowadzący kurs wręczyli uczniom certyfikaty baristy. W szkoleniu brali udział uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz nauczyciele Anna Wiśnik /organizator szkolenia/, Kamila Bogacz - Bugaj, Lidia Ochocka, Iwona Gloc i Teresa Polis. Dzięki udziałowi w kursie wszyscy uczestnicy przekonali się, że przygotowanie dobrej kawy wymaga sporych umiejętności, bardzo dużo ćwiczeń i jest prawdziwą sztuką. Tutaj fotki z ćwiczeń.
Do wiadomości podała p. L. Ochocka