W dniu 29.05.2017 uczniowie klasy IITŻiUG wzięli udział w kursie baristycznym. Pod kierunkiem zaproszonego baristy - pracownika hotelu Mercury poznawali cechy dobrej kawy i techniki jej parzenia. Dzięki uprzejmości właścicielki i pracowników restauracji „Wenecka” mieli możliwość poznania budowy i zasad obsługi nowoczesnego ekspresu do kawy. Mistrz barista na wstępie przeprowadził krótki wykład o sztuce baristycznej. Po podbudowie teoretycznej uczniowie samodzielnie przygotowywali różnego rodzaju kawę /czasami z niewielką pomocą baristy/, którą serwowali nauczycielom i sobie. Na zakończenie pani dyrektor Anna Nowicka wręczyła uczestnikom certyfikaty udziału w szkoleniu potwierdzone przez mistrza – baristę. Dzięki współpracy naszej szkoły z restauracją "Wenecka" i baristą uczniowie nabyli nowe umiejętności przydatne w zawodzie. Sprawdzili zarazem swoje predyspozycje zawodowe w konkretnym przypadku. Mieli również możliwość obejrzenia pięknego wnętrza i wyposażenia sali restauracyjnej działającej w naszym mieście. Opiekę nad młodzieżą pełniły: mgr inż. Anna Wiśnik oraz mgr inż. Lidia Ochocka.
Do wiadomości podały: p. L. Ochocka i p. A. Wiśnik.