W sobotę wieczorem 27 kwietnia 2019 r. kucharze i technicy żywienia wyruszyli do Francji na praktyki zawodowe w ramach realizowanego przez naszą Jedynkę projektu Europejska mobilność drogą do sukcesu zawodowego.
Po długiej, trwającej niemal dobę podróży, w Montluçon zostali odebrani przez rodziny goszczące, u których będą mieszkać przez 4 najbliższe tygodnie.Pierwszy dzień stażu to spotkanie w instytucji partnera AFORMAC’u – omówienie spraw organizacyjnych związanych z pracą w restauracjach oraz wypełnianie dokumentów. Kolejne dni to wprowadzenie młodych ludzi do zakładów pracy, podpisywanie umów oraz wykonywanie pierwszych zawodowych czynności – sporządzanie francuskich potraw: przystawek, dań głównych i deserów. 1 maja we Francji to również święto pracy, w związku z czym niektórzy uczniowie mieli dzień wolny, który, korzystając z pięknej, słonecznej pogody, przeznaczyli na zwiedzanie miasta.