Uczestnicy projektu - dwie szesnastoosobowe grupy przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych oraz techników usług fryzjerskich - spotkali się z Panią dyrektor Anną Nowicką, pracownikami szkoły zaangażowanymi w realizację projektu, zaproszonymi gośćmi oraz kolegami i koleżankami z klas młodszych, by podzielić się przeżytym doświadczeniem oraz zaprezentować nabyte umiejętności.
W formie prezentacji multimedialnej młodzież przedstawiła organizacje biorące udział w projekcie - ZSNr1 w Kłobucku, Aformac w Montluçon oraz SistemaTurismo we Włoszech, cele i założenia projektu oraz miejsca we Francji i Włoszech, w których realizowano staże.
Wypowiedzi uczestników staży odbytych we włoskich salonach fryzjerskich oraz francuskich restauracjach były kolejnym punktem spotkania upowszechniającego. Wrażenia, jakimi stażyści podzielili się z uczestnikami spotkania, są dowodem na to, iż niewątpliwie staże zagraniczne były dla zawodowców z kłobuckiej „Jedynki” nie tylko, choć przede wszystkim, możliwością odkrywania tajników swoich zawodów, ale także świetną okazją do pogłębienia umiejętności językowych, odkrycia nowych kultur, innych ludzi oraz siebie samych.
Uwieńczeniem imprezy był poczęstunek przygotowany w formie bufetu przez techników żywienia pod okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu z branży gastronomicznej ZS Nr 1 w Kłobucku. Francuskie śniadanie – croissanty, bagietki, dżemy, kawa, soki owocowe, oraz francuskie przystawki – zupa cebulowa, tarta lotaryńska, mus z awokado jak również deska serów i francuskie desery, takie jak mus czekoladowy, eklery czy ptysie – oto czego mogli skosztować uczestnicy spotkania.
Spotkanie upowszechniające uświetnili swoją obecnością zaproszeni przez dyrekcję szkoły oraz młodzież goście:
- Wicestarosta Powiatu Kłobuckiego – p. Maciej Biernacki,
- Członkowie zarządu Powiatu Kłobuckiego – p. Krzysztof Nowak oraz p. Józef Borecki,
- Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Kultury Fizycznej – p. Joanna Kulejewska,
- przedstawiciele lokalnych zakładów pracy z branży fryzjerskiej i gastronomicznej – p. Katarzyna Zając, p. Iwona Gabrysiak oraz p. Olga Kwiatkowska,
- rodzice uczniów, biorących udział w projekcie.
Niewątpliwie, Erasmus jest niebywałą szansą dla młodzieży i doskonale wpisuje się w Program Rozwoju Szkoły. Realizując projekt Z polskiej prowincji do centrum Europy, ZSNr1 dał tę szansę swoim uczniom już po raz piąty. Miejmy nadzieję, że nie ostatni. Kolejny projekt jest już w trakcie przygotowywania i w najbliższych tygodniach do Narodowej Agencji programu zostanie złożony wniosek o jego dofinansowanie.
Składamy podziękowania dla programu Erasmus+ oraz dla partnerów szkoły-Aformac i SistemaTurismo za możliwość realizacji projektu.
Do wiadomości podała p.O. Biernacka