17 października 2019 r. w Zespole Szkół Nr 1 w Kłobucku odbyły się eliminacje szkolne XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Wzięło w nich udział 18 uczniów klas III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji jest "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
By zakwalifikować się do etapu okręgowego trzeba było uzyskać co najmniej 80% punktów w teście eliminacji szkolnych i mogły to być max 2 osoby, które spełniły ten warunek. W tym roku do kolejnego etapu zakwalifikowały się dwie uczennice z klasy IV - Iwona Kluba i Emilia Wysocka. Etap okręgowy odbędzie się 3 stycznia 2020 r. w Gliwicach.
Eliminacje szkolne przygotowała Pani Kamila Bogacz-Bugaj, a przeprowadziła je we współpracy z Panią Lidią Ochocką.